Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2007

Ξεκίνησαν οι δοκιμαστικές διαδρομές του τραμ

Τραμ ΒούλαΔελτιο τύπου:

Ελληνικό, 07 Σεπτεμβρίου 2007

Η ΤΡΑΜ Α.Ε. ανακοινώνει ότι ξεκίνησαν σήμερα οι δοκιμαστικές διαδρομές του τραμ προς το νέο τερματικό σταθμό ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ.

Επιθεωρώντας την πορεία των έργων της επέκτασης και των συμπληρωματικών έργων στις γειτονικές περιοχές, ο Υπουργός Μεταφορών & Επικοινωνιών, κ. Μιχάλης Λιάπης, παρέστη σήμερα στην πρώτη δοκιμαστική διαδρομή και εξέφρασε την ικανοποίησή του, λέγοντας: «Είχαμε πει ότι το Τραμ θα φτάσει στη Βούλα το φθινόπωρο και έφτασε. Τον επόμενο μήνα ξεκινά και η εμπορική λειτουργία στη νέα επέκταση του δικτύου, στο πλαίσιο εφαρμογής του Νέου Συγκοινωνιακού Χάρτη της Αθήνας. Το είπαμε, το κάναμε. Σήμερα το πρώτο δοκιμαστικό δρομολόγιο ήταν απόλυτα επιτυχές. Στόχος μας είναι η άρτια εξυπηρέτηση των νότιων περιοχών του λεκανοπεδίου και η βελτίωση του περιβάλλοντος στους δέκα πλέον Δήμους από τους οποίους διέρχεται το τραμ. Με την υλοποίηση της επέκτασης στη Βούλα και την επίτευξη της συναίνεσης για την επέκταση στον Πειραιά, το όραμά μας για μια πιο ανθρώπινη πόλη και για τη βελτίωση της καθημερινότητας μέσω ενός οργανωμένου συγκοινωνιακού σχεδίου γίνεται πλέον πραγματικότητα».

Χρήσιμα στοιχεία για το έργο της επέκτασης στη Βούλα:
Με 670 επιπλέον μέτρα διπλού τροχιοδρόμου και το σύγχρονο τερματικό σταθμό ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ, το τραμ ολοκληρώνει τη διαδρομή του στα νότια προάστια, συνδέοντας την παραλιακή ζώνη με το κέντρο της Αθήνας και σύντομα με το κέντρο του Πειραιά.

Κατά την κατασκευή της επέκτασης υιοθετήθηκε – για τα σημεία όπου ο τροχιόδρομος διασχίζει την παραλιακή λεωφόρο – η πρωτοποριακή μέθοδος της ταχείας προκατασκευής, η οποία επέτρεψε την ολοκλήρωση του έργου στο σημείο μέσα σε 3 μόλις νύχτες αντί των 2 και πλέον μηνών που θα απαιτούνταν με την παραδοσιακή μέθοδο. Την ίδια πρακτική σκοπεύει να αξιοποιήσει η ΤΡΑΜ Α.Ε. και κατά την κατασκευή του έργου της επέκτασης στον Πειραιά, με γνώμονα την ελαχιστοποίηση της όχλησης που δημιουργείται από ένα τέτοιο έργο.

Κατά μήκος των έργων φυτεύτηκαν περισσότερα από 150 νέα δέντρα και 450 θάμνοι.

Η εμπορική λειτουργία του μέσου στη Βούλα αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.

Η επιβατική κίνηση εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 2.500 επιβάτες ημερησίως, αφού η επέκταση εξυπηρετεί πέραν των κατοικιών στην περιοχή, το νοσοκομείο ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ, την Ακτή Βούλας (Ακτή Α’ Αλιπέδου), τουριστικές υποδομές, το Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης – ΠΙΚΠΑ Βούλας, κ.ά.

Ενδεικτικοί χρόνοι διαδρομής από το νέο τερματικό σταθμό είναι προς Άγιο Κοσμά 20 λεπτά, προς Π. Φάληρο 29, προς Νέα Σμύρνη 36 και προς Καλλιθέα 39 λεπτά.


Χρήσιμα στοιχεία για τα συμπληρωματικά έργα:
Στο πλαίσιο του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της ΤΡΑΜ Α.Ε., πραγματοποιήθηκαν συμπληρωματικά έργα προς όφελος του ΠΙΚΠΑ και συγκεκριμένα ειδική αποβάθρα για την εξυπηρέτηση των περιστασιακών μετακινήσεων των παιδιών με τραμ (κατόπιν συνεννόησης), διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, πεζοδρόμιο, νέο φυλάκιο στην πύλη εισόδου και τοποθέτηση στεγάστρου.

Στο έργο της επέκτασης στη Βούλα εντάσσεται η αντιπλημμυρική θωράκιση της ευρύτερης περιοχής της Γλυφάδας από την ΤΡΑΜ Α.Ε., με κατασκευή ειδικού δικτύου απορροής των όμβριων υδάτων τόσο στον άξονα της Διαδόχου Παύλου όσο και κατά μήκος της Αγγέλου Μεταξά.

Το εμπορικό κέντρο της Γλυφάδας αναμορφώθηκε εξ ολοκλήρου από την ΤΡΑΜ Α.Ε. με προφανή οφέλη για τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Η μετατροπή ενός επιβαρημένου κυκλοφοριακά κεντρικού οδικού άξονα (οδός Αγγέλου Μεταξά) σε πεζόδρομο, η εγκατάσταση ειδικά μελετημένου φωτισμού, δεντροφυτεύσεις, η διαμόρφωση ειδικών χώρων στάσης για τα αυτοκίνητα τροφοδοσίας, η τοποθέτηση υπόγειων κάδων απορριμμάτων μεγάλης χωρητικότητας και επίγειων κάδων απορριμμάτων και ανακύκλωσης, η εγκατάσταση καθισμάτων, στεγάστρων και γλυπτών, μετέτρεψαν τη Γλυφάδα σε περιοχή πρότυπο με Ευρωπαϊκά δεδομένα.

Το κόστος για τα συμπληρωματικά έργα ανέρχεται σε 5,5 εκ. €, δηλαδή το 50% του συνολικού κόστους της επέκτασης στη Βούλα και η χρηματοδότηση προήλθε από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους. Το ποσό αυτό προστίθεται στα 24 εκ. € που έχει ήδη δαπανήσει η ΤΡΑΜ Α.Ε. σε συμπληρωματικά έργα κατά μήκος του δικτύου του τραμ.

Αναφορικά με την έναρξη των δοκιμαστικών διαδρομών στη Βούλα, ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΡΑΜ Α.Ε., κ. Χρήστος Αναστασόπουλος, επανέλαβε τη δέσμευση της εταιρίας και των εργαζομένων της για παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας και επεσήμανε ότι η εμπειρία της εταιρίας από την υλοποίηση του έργου στη Βούλα πρόκειται να αξιοποιηθεί και στις εργασίες της επέκτασης προς τον Πειραιά. Ο κ. Αναστασόπουλος ενημέρωσε για την έγκριση της Περιβαλλοντικής Μελέτης της επέκτασης του τραμ στον Πειραιά εντός του προκαθορισμένου χρονοδιαγράμματος και ανακοίνωσε τα επόμενα σημαντικά ορόσημα, την υποβολή της οριστικής μελέτης προς έγκριση, καθώς και την υποβολή της αίτησης για χρηματοδότηση του έργου στο πλαίσιο του ΠΕΠ Αττικής, τα οποία αμφότερα πρόκειται να υλοποιηθούν εντός του Σεπτεμβρίου


Πληροφορίες:
Γραφείο Τύπου ΤΡΑΜ Α.Ε.
τηλ. 210 9978 052
e-mail: commercial@tramsa.gr

Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2007

Λιγο πριν τα δοκιμαστικά προς Βούλα

Λιγες ωρες πριν το πρωτο επισημο δοκιμαστικο προς Βουλα, αναβρασμος εργασιων στη πρωτη επεκταση του Αθηναικου Τραμ.

Ξαφνιαστικα ευχαριστα απο τη προοδο των εργασιων τις τελευταιες 30 ημέρες. Η σηματοδοτηση φαινεται να ειναι στη θεση της (εκτος απο το τερματικο σταθμο), η τερματικη σταση Ασκληπείο Βουλας φαινεται να ειναι σε προχωρημενο σταδιο και η εμπορικη διαθεση της επεκτασης τον Οκτωβριο αποτελει επιτελους πραγματικότητα.

Το Τραμ blog ηταν εκει σημερα και εβγαλε φωτογραφιες:









Η σταση Ασκληπειο Βουλας εχει 4 τροχιες οπως δηλαδη στο ΣΕΦ