Πέμπτη, 12 Απριλίου 2007

Πειραιάς: 4 ρότες προτείνει το ΕΜΠ

Πηγη: Ελευθεροτυπία

Τέσσερις εναλλακτικές λύσεις στην πορεία του τραμ προς το κέντρο του Πειραιά, με υπόγειες αλλά και εναέριες διαδρομές, προτείνει η ομάδα έρευνας του Πολυτεχνείου. Η μελέτη, που εκπονήθηκε για λογαριασμό του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών, εξέτασε όλες τις δυνατές λύσεις που μπορεί να ακολουθήσει η γραμμή από την περιοχή του Νέου Φαλήρου, όπου καταλήγει σήμερα, ώς την πλατεία Καραϊσκάκη, με προοπτική να φθάσει ώς το Κερατσίνι, το Πέραμα και τη Δραπετσώνα.


Οι λύσεις που προτείνονται είναι οι εξής:

1. Η διαδρομή μέσω των οδών Τζαβέλλα, Γρ. Λαμπράκη και Β. Γεωργίου, με κατάληξη την ακτή Καλλιμασιώτη, καλύπτει το παραδοσιακό εμπορικό κέντρο και θεωρείται από τους ειδικούς η βέλτιστη λύση. Πρόκειται για περιοχή με έντονα κυκλοφοριακά και άλλα προβλήματα, αλλά έχει καταφέρει να συγκρατήσει περίπου 40.000 μόνιμους κατοίκους. Η προτεινόμενη διαδρομή θα εξυπηρετεί επίσης τα δύο μεγάλα νοσοκομεία της Πειραϊκής (Τζάνειο και Μεταξά), καθώς και το Πανεπιστήμιο του Πειραιά. Ενα τμήμα της, περίπου δύο χλμ., μπορεί να γίνει και με υπογειοποίηση, όπως έχει υποσχεθεί ο υπουργός Μεταφορών. Η σχετική μελέτη εκπονείται από τον ΗΣΑΠ, αλλά τα έργα δεν προβλέπεται να ολοκληρωθούν πριν από το 2010. Η επίγεια διέλευση, σε συνδυασμό με έργα ανάπλασης στις πλατείες του κέντρου, θεωρείται λύση που μπορεί να υλοποιηθεί σε πολύ πιο σύντομο διάστημα.

2. Η ίδια διαδρομή μπορεί να καλυφθεί με διαφορετική αφετηρία, που είναι η οδός Τροχιοδρόμων.

3. Από την Τροχιοδρόμων ξεκινά και η τρίτη λύση, αλλά συνεχίζει στην 34ου Συντάγματος και καταλήγει στην ακτή Καλλιμασιώτη αφού έχει διανύσει το ιστορικό κέντρο του Πειραιά. Για την περιοχή αυτή ετοιμάζεται ένα μικρό μουσείο και βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη αρχαιολογική έρευνα. Το τραμ, σε συνδυασμό με το παλιότερο πρόγραμμα ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων, μπορεί να κινείται εναέρια, είτε με καλωδιωτά συστήματα είτε με πυλώνες.

4. Η τέταρτη διαδρομή κινείται μέσω της Εθνικής Αντιστάσεως και καλύπτει την περιοχή του λιμανιού. Σε σχέση με τις υπόλοιπες λύσεις έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να συνεχίσει ευκολότερα προς τους δυτικούς δήμους του Πειραιά.

«Είναι οι προτάσεις προς τη δημοτική αρχή του Πειραιά, που καλείται να τις εξετάσει και να αποφασίσει», μας είπε ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Γιάννης Πολύζος. «Το κυκλοφοριακό αποκτά όλο και πιο ανησυχητικές διαστάσεις και η μόνη λύση είναι η ενίσχυση των μέσων σταθερής τροχιάς», επισημαίνει και προσθέτει: «Εχουμε καθυστερήσει. Να θυμίσω ότι η επέκταση του τραμ προς τον Πειραιά ήταν στα ολυμπιακά έργα. Χρειαζόμαστε έργα και δυστυχώς οι ρυθμοί δεν είναι ανάλογοι με τις πιεστικές ανάγκες». Ο κ. Πολύζος εξηγεί ότι οι σχεδιασμοί αυτοί συμπληρώνουν τα προγράμματα που προβλέπουν επέκταση του μετρό και του προαστιακού, με χρονικό ορίζοντα το 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια: