Πέμπτη, 31 Μαΐου 2007

Η τελική χάραξη του τραμ προς Πειραιά

Πηγη: Καθημερινη

Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2010

Αλεξανδρα Κασσιμη

Στην τελική «κυκλική» ευθεία εισέρχεται η επέκταση του τραμ προς τον Πειραιά, ένα έργο το οποίο «σκοντάφτει» πάνω από δύο χρόνια στις αντιδράσεις κυρίως της τοπικής κοινωνίας. Χθες ανακοινώθηκε από τον υπουργό Μεταφορών - Επικοινωνιών Μιχ. Λιάπη και τον δήμαρχο Πειραιά Παν. Φασούλα, η τελική χάραξη της διαδρομής, που θα ακολουθήσει το τραμ από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ) έως το λιμάνι της πόλης. Η χάραξη, στην οποία κατέληξαν ύστερα από «σκληρές διαπραγματεύσεις» οι δύο πλευρές προβλέπει την κυκλική διαδρομή του μέσου σταθερής τροχιάς, το οποίο θα ξεκινά από το ΣΕΦ και μέσω των οδών Μικράς Ασίας, Γρηγ. Λαμπράκη, Βασ. Γεωργίου θα καταλήγει στην πλατεία Καραϊσκάκη (λιμάνι). Από το λιμάνι το τραμ θα ακολουθεί διαφορετική διαδρομή εξόδου από την πόλη, ακολουθώντας τις οδούς Εθνικής Αντιστάσεως, Τροχιοδρόμων για να καταλήγει πάλι στο ΣΕΦ.

Η διαδρομή εισόδου στην πόλη (Φάληρο - Πειραιάς) θα έχει μήκος 3,3 χλμ. και θα παρεμβάλλονται επτά στάσεις (ΣΕΦ, Αιγαίο, ΕΣΥΕ, Ευαγγελιστρια, Πλατ. Δεληγιάννη, Δημοτικό Θέατρο, Πλ. Καραϊσκάκη). Εξερχόμενο το τραμ από τον Πειραιά θα κατευθυνθεί προς το ΣΕΦ διανύοντας 2,3 χλμ. κατά μήκος των οποίων θα εγκατασταθούν πέντε νέες στάσεις (Πλ. Καραϊσκάκη, Αγία Τριάδα, Πλ. Ιπποδαμείας, 34ου Συντάγματος, Ομηρίδου Σκυλίτση). Η πορεία του τραμ ολοκληρώνεται στην πλατεία Καραϊσκάκη από όπου θα υπάρχει δυνατότητα μετεπιβίβασης στον σταθμό των ΗΣΑΠ, σε προαστιακό και υπεραστικό τρένο (ΟΣΕ-Προαστιακός), σε λεωφορειακές γραμμές (ΕΘΕΛ) και στο μέλλον στον σταθμό του μετρό.

Το έργο προϋπολογισμού 68 εκατ. ευρώ αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του 2010 και εκτιμάται ότι θα προσθέσει 25.000-30.000 επιβάτες ημερησίως στους 60.000, που κάνουν σήμερα χρήση του τραμ. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι τον Δεκέμβριο του 2007 θα δημοπρατηθεί το έργο και τον Ιούνιο του 2008 θα υπογραφεί η σύμβαση και θα ξεκινήσουν τα έργα κατασκευής. Δοκιμαστική λειτουργία αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2010, ενώ δύο μήνες αργότερα υπολογίζεται ότι θα επιβιβαστούν οι πρώτοι επιβάτες του τραμ, που θα κατευθυνθούν προς τον Πειραιά. Σημειώνεται ότι μεγάλο τμήμα του κόστους του έργου αφορά τις συνοδευτικές εργασίες, ανάπλασης του Πειραιά. Συγκεκριμένα, στα αντισταθμιστικά οφέλη του Δήμου Πειραιά περιλαμβάνεται κατ’ αρχάς η υπογειοποίηση των γραμμών των ΗΣΑΠ, οι αναπλάσεις πλατειών και ελεύθερων χώρων και η εκπόνηση συγκοινωνιακής μελέτης από τον ΟΑΣΑ. Παράλληλα η Τραμ αναλαμβάνει την υποχρέωση προμήθειας του δήμου με πέντε νέα λεωφορεία, που θα αξιοποιηθούν στο δημοτικό δίκτυο, τη συντήρηση και επισκευή των οποίων αναλαμβάνει η ΕΘΕΛ.

Νίκη του Πειραιά

Οσον αφορά το πάγιο αίτημα του Πειραιά, η χθεσινή ανακοίνωση της υπογειοποίησης των ΗΣΑΠ από το Φάληρο έως τον Πειραιά που περιλαμβάνει και την κατασκευή υπόγειου σταθμού στη Γρηγορίου Λαμπράκη φαίνεται ότι αποτελεί νίκη του Πειραιά. Το έργο, προϋπολογισμού 59 εκατ. ευρώ, αναμένεται να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2010 και εκτιμάται ότι θα εξυπηρετεί 25.000 επιβάτες ημερησίως.

Δεν υπάρχουν σχόλια: