Δευτέρα, 27 Αυγούστου 2007

Διπλασιασμός εσόδων και επιβατών για το Τραμ

Πηγη: capital.gr

Παράδειγμα προς μίμηση για τα υπόλοιπα συγκοινωνιακά μέσα αναδεικνύεται το τραμ, το οποίο -όπως φανερώνει ο δημοσιευμένος ισολογισμός της Τραμ ΑΕ για το 2006- κατάφερε να βελτιώσει τα βασικά οικονομικά του μεγέθη, χάρη της εντυπωσιακής αύξησης της επιβατικής κίνησης.

Από τους 12,9 εκατ. επιβάτες το 2005, το τραμ (σύμφωνα με στοιχεία προερχόμενα από την Τραμ ΑΕ) διακίνησε πέρυσι 21,9 εκατ. επιβάτες (κατά μέσο όρο 60.000 άτομα ημερησίως, ενώ σε μονοψήφιο νούμερο κινήθηκε η λαθρεπιβίβαση).

Ο διπλασιασμός σχεδόν της επιβατικής κίνησης επέφερε έσοδα από την πώληση εισιτηρίων ύψους 5,4 εκατ. ευρώ έναντι 3,6 εκατ. ευρώ το 2005 (αύξηση 50%).

Άνοδος επήλθε και στα έσοδα από διαφημίσεις – εμπορική εκμετάλλευση (καταχωρήσεις σε συρμούς, πάνελς, παραχώρηση συρμών σε κινηματογραφικές παραγωγές), καθώς τα έσοδα της Τραμ ΑΕ από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα ανήλθαν στα 1,7 εκατ. ευρώ έναντι 1,4 εκατ. ευρώ το 2005.

Τον Οκτώβρη η επέκταση στη Βούλα

Όσον αφορά τις επεκτάσεις και -σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση- το τραμ θα αφιχθεί στη Βούλα τον Οκτώβρη, καθώς ξεπεράστηκαν τα προβλήματα με την αρχαιολογία, εάν και η συγκεκριμένη επέκταση, μήκους μόλις 0,7 χλμ, έπρεπε να είχε παραδοθεί από τα τέλη του 2006.

Ο ανάδοχος του έργου, πέρα από την επέκταση στην Βούλα, έχει αναλάβει και την πεζοδρόμηση της Αγγέλου Μεταξά, την αντιπλημμυρική θωράκιση της Διαδόχου Παύλου και της Αγγέλου Μεταξά και την πεζοδρόμηση της Αχιλλέως στο Π. Φάληρο, προϋπολογισμού 11 εκατ. ευρώ.

Τη Βούλα θα ακολουθήσει η επέκταση στον Πειραιά, καθώς την άνοιξη του 2008 φιλοδοξεί η Τραμ ΑΕ ότι θα προκηρύξει το μεγάλο διαγωνισμό για την επέκταση στον Πειραιά, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ.

Η επέκταση στον Πειραιά οδηγεί το τραμ στην προκήρυξη διαγωνισμού για νέο τροχαίο υλικό, ο οποίος αναμένεται την άνοιξη του 2008.

Σύμφωνα με πληροφορίες το τραμ πρόκειται να προμηθευτεί 10 με 15 βαγόνια, συνολικού προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: