Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2007

Πιο γρήγορο τραμ με «πράσινο κύμα»

Πηγη: Καθημερινη

Στην επέκταση του «πράσινου κύματος» για το τραμ προσανατολίζονται τα συναρμόδια υπουργεία Μεταφορών και ΠΕΧΩΔΕ που αναμένεται έως το τέλος του έτους να έχουν ολοκληρώσει τον σχεδιασμό που θα περιορίσει τον χρόνο διαδρομής τουλάχιστον κατά πέντε λεπτά. Κατά τα χθεσινά εγκαίνια του νέου τερματικού σταθμού του τραμ «Ασκληπιείο Βούλας» ο υπουργός Μεταφορών κ. Κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στην επέκταση στον Πειραιά για την οποία έχει υποβληθεί η περιβαλλοντική μελέτη. Χρειάστηκαν 20 μήνες για την ολοκλήρωσή της, 670 μέτρων, επέκτασης κυρίως λόγο αρχαιολογικών εργασιών κατά μήκος της γραμμής.

Πέραν των κατοίκων η επέκταση εξυπηρετεί και το νοσοκομείο Ασκληπιείο Βούλας, την Ακτή Βούλας (Ακτή Α΄ Αλιπέδου), τουριστικές υποδομές, το Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης ΠΙΚΠΑ Βούλας. Από το νέο τερματικό σταθμό (Ασκληπιείο Βούλας) η διαδρομή προς τον Αγιο Κοσμά υπολογίζεται ότι θα διαρκεί 20 λεπτά, προς το Π. Φάληρο 29 λεπτά, προς Νέα Σμύρνη 36 λεπτά και προς την Καλλιθέα 39 λεπτά.

Το κόστος κατασκευής του διπλού τροχιόδρομου μαζί με τα συμπληρωματικά έργα που εκτελέστηκαν στην περιοχή ανέρχεται σε 11 εκατομμύρια ευρώ. Το 50% του προϋπολογισμού του έργου αφορούσε τα συμπληρωματικά έργα τα οποία περιλαμβάνουν την αντιπλημμυρική θωράκιση της ευρύτερης περιοχής της Γλυφάδας, την πεζοδρόμηση της οδού Αγγέλου Μεταξά και τις δενδροφυτεύσεις. Κατά μήκος των έργων φυτεύτηκαν περισσότερα από 150 νέα δένδρα και 450 θάμνοι, ενώ στο πλαίσιο του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Τραμ Α.Ε. πραγματοποιήθηκαν συμπληρωματικά έργα προς όφελος του ΠΙΚΠΑ (ειδικές αποβάθρες) για την εξυπηρέτηση των μετακινήσεων των παιδιών με το Τραμ, που θα γίνονται κατόπιν συνεννόησης.

Παράλληλα ο κ. Χατζηδάκης φέρεται πρόθυμος να εξετάσει το αίτημα του δημάρχου Βούλας για κατασκευή πεζογέφυρας στο Ασκληπιείο.