Παρασκευή 18 Απριλίου 2008

Γιατί λοιπόν γίνονται οι απεργίες στη Τραμ?

Φαίνεται πως καποιοι έχουν ξεχάσει να μας εξηγησουν τους πραγματικους λογους για τους οποιους εχουν παραλυσει τα μεσα μεταφορας τις τελευταίες ημέρες απο συνεχιζόμενες στάσεις εργασίες. Φως στα πραγματικα αίτια ριχνει η Καθημερινή σημερα με αρθρο της που αναφέρει τα πράγματα οπως έχουν συμφωνα και με τις πηγές του tram-athens blog.

Πηγη: Καθημερινή

"Ενα μπουκάλι ουίσκι και μία μαμά που συνόδευε το γιο της, κάθε μέρα στη δουλειά, φαίνεται πως οδήγησαν στη συνεχιζόμενη ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού και στην εικόνα χάους που παρουσίαζαν χθες οι δρόμοι της πρωτεύουσας. Η απόλυση δύο οδηγών του Τραμ στα τέλη Μαρτίου έχει προκαλέσει σειρά αντιδράσεων στους κόλπους των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες, υπό τον φόβο επέκτασης της πρακτικής των απολύσεων. Αποτέλεσμα είναι οι επιβάτες να καθίστανται όμηροι των διεκδικήσεων των εργαζομένων στις συγκοινωνιακές ΔΕΚΟ καθώς χθες πραγματοποιήθηκαν για τρίτη ημέρα στάσεις εργασίας στις συγκοινωνίες σε ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης στους απολυμένους συναδέλφους τους στο Τραμ. Σύμφωνα με την Τραμ Α.Ε. είχαν επανειλημμένως γίνει συστάσεις στους δύο οδηγούς για την αντιεπαγγελματική τους συμπεριφορά. Ο ένας εκ των δύο οδηγών είχε εμπλακεί στο παρελθόν σε δυστύχημα από το οποίο έχασε τη ζωή του ένας πεζός. Κύκλοι των εργαζομένων υποστηρίζουν ότι έκτοτε ο 28χρονος οδηγός αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα και αδυνατούσε να συγκεντρωθεί στην οδήγηση. Επικαλούμενους τις φοβίες του, ως αποτέλεσμα του δυστυχήματος, έμπαινε στην καμπίνα του οδηγού για να ξεκινήσει τη βάρδια του μόνο με συνοδεία της... μητέρας του.

Υπήρχαν ενδείξεις

Οσον αφορά τον άλλο οδηγό ηλικίας 27 ετών, πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρχαν ενδείξεις ότι οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ. Κατά τη διάρκεια μιας νυχτερινής του βάρδιας κάλεσε το κέντρο ελέγχου της Τραμ Α.Ε. και ζήτησε να αντικατασταθεί υποστηρίζοντας ότι δεν αισθανόταν καλά. Από την εταιρεία εστάλη αντικαταστάτης και ο 27χρονος έλαβε εντολή να κάνει επιτόπου εξετάσεις αίματος. Ο οδηγός αρνήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, να εξεταστεί το ίδιο βράδυ και πήγε την άλλη μέρα το πρωί για εξετάσεις, τα αποτελέσματα των οποίων φυσικά δεν μαρτυρούσαν κατανάλωση αλκοόλ. Η άρνησή του να ελεγχθεί το ίδιο βράδυ κίνησε ακόμη περισσότερο τις ήδη υπάρχουσες υποψίες. Με δεδομένο μάλιστα τις επανειλημμένες απουσίες του, οι οποίες σύμφωνα με την εταιρεία δεν ήταν δικαιολογημένες, το ποτήρι φαίνεται ότι ξεχείλισε.

Στον φάκελο με τα παραπτώματα και των δύο οδηγών περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, περιγραφές που αφορούν καθυστερήσεις στην ώρα προσέλευσης, άρνηση να φορέσουν την μπλούζα της στολής τους και αδικαιολόγητες απουσίες λόγω ασθενείας. Εργαζόμενοι κάνουν λόγο για παραδειγματική τιμωρία, ενώ κύκλοι του υπουργείου Μεταφορών - Επικοινωνιών υποστηρίζουν ότι οι εν λόγω οδηγοί αποτελούσαν απειλή για την ασφάλεια των επιβατών, χωρίς να διαψεύδουν μάλιστα και τη διάθεση παραδειγματισμού των υπολοίπων. Από την πλευρά της η Τραμ Α.Ε. με ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι «η λύση της συνεργασίας με την εταιρεία προήλθε λόγω της αντιεπαγγελματικής συμπεριφοράς που επέδειξαν επί μακρόν κατά τη διάρκεια της εργασίας τους και παρά τις επανειλημμένες συστάσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες». Η συμπαράσταση βέβαια των εργαζομένων στα υπόλοιπα μέσα μεταφοράς υποδηλώνει έναν διάχυτο φόβο. Επικρατεί ανησυχία για την ευκολία απολύσεων ιδιαίτερα στους κύκλους της ΑΜΕΛ (Αττικό Μετρό Εταιρεία Λειτουργίας) η οποία διέπεται από ταυτόσημο σχεδόν πλαίσιο με αυτό της Τραμ Α.Ε. Εργαζόμενοι από την άλλη στον ηλεκτρικό και τα λεωφορεία (ΕΘΕΛ) προσπαθούν να διατηρήσουν τα προνόμια και την ευνοϊκή μεταχείριση που χαίρουν, παρά το γεγονός ότι ο νέος νόμος για τις ΔΕΚΟ (3429) που κάνει λόγο, μεταξύ άλλων, για 7μηνη δοκιμαστική περίοδο και παρέχει διευθυντικό δικαίωμα απόλυσης στους νεοπροσλαμβανόμενους έχει ήδη χτυπήσει την πόρτα των οργανισμών."

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

οι πηγες της καθημερινης ειναι τοσο ασχετες που ακομα και τις ηλικιες τις παραθετει λαθος,το ιδιο και την προυπηρεσια τους στο τραμ.με βαση τα προηγουμενα φαντασου ποσο εγκυρες ειναι για τα σοβαροτερα θεματα οπως οι αιτιες απολυσεις

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑΤΊ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΠΟΛΥΟΥΝ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΥΣ ΟΔΗΓΟΥΣ? ΤΟ ΠΡΩΙ Η ΠΑΡΑΛΙΑΚΗ ΦΡΑΚΑΡΕΙ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΦΤΙΑΞΕΙ ΤΟ ΤΡΑΜ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΕΙ. Η ΝΑ ΤΟ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ ΤΟ ΠΡΩΙ Η ΝΑ ΤΟ ΞΗΛΩΣΟΥΝ.