Πέμπτη, 7 Φεβρουαρίου 2008

Δύο διαγωνισμοί 90 εκατ. ευρώ για την Τραμ ΑΕ

Πηγη: Euro2day

"της Μάρως Τσαντήλα

Νεότερα για τον διαγωνισμό επέκτασης του τραμ στον Πειραιά αναμένονται αυτήν την εβδομάδα ή το αργότερο στις αρχές της επόμενης.

Τα προβλήματα που υπήρχαν σχετικά με τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων έχουν τακτοποιηθεί, όπως αναφέρουν πληροφορίες, και έως τις αρχές Απριλίου αναμένεται η ολοκλήρωση της μελέτης και η προκήρυξη του διαγωνισμού για την ανάθεση του έργου.

Στόχος της διοίκησης είναι η ανάθεση να γίνει μέσα στο καλοκαίρι ώστε σε δύο χρόνια, έως το φθινόπωρο του 2010, η επέκταση του Πειραιά να δοθεί σε εμπορική χρήση.

Η συγκεκριμένη επέκταση, μήκους 5 χιλιομέτρων, έχει αρχικό προϋπολογισμό 50 εκατομμύρια ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί με κονδύλια του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007 – 2013.

Ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε την κατασκευή του έργου από κονδύλια του Γ’ ΚΠΣ, ωστόσο οι μεγάλες καθυστερήσεις, που οφείλονταν κυρίως σε διαφωνίες αναφορικά με την όδευση των τροχιοδρόμων, δεν κατέστησαν δυνατή την ανάθεση του έργου εγκαίρως.

Η επέκταση προς τον Πειραιά είναι κρίσιμης σημασίας για την ΤΡΑΜ, η οποία έχει ήδη σωρεύσει σημαντικές ζημίες παρότι τέθηκε σε εμπορική λειτουργία λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Η γραμμή του Πειραιά υπολογίζεται ότι θα συνεισφέρει περίπου 40.000 επιβάτες την ημέρα που θα προστεθούν στους περίπου 60.000 επιβάτες οι οποίοι ημερησίως χρησιμοποιούν το τραμ.

Παράλληλα να σημειωθεί ότι κρίσιμης σημασίας για την ελκυστικότητα του μέσου είναι η αύξηση της ταχύτητας με την οποία κινούνται οι συρμοί του τραμ, που σήμερα φτάνει περίπου στα 22 χιλιόμετρα την ώρα καθώς ακόμη δεν έχει προτεραιότητα σε όλες τις διασταυρώσεις. Ωστόσο, ακόμη και αυτή η ταχύτητα είναι κατά πολύ υψηλότερη από τα 17 χιλιόμετρα που αναπτύσσουν τα Ι.Χ. στο οδικό δίκτυο της πόλης του Πειραιά, η οποία μάλιστα τις ώρες αιχμής δεν ξεπερνά τα 8 χιλιόμετρα την ώρα.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι παράλληλα με τον διαγωνισμό για την επέκταση του τραμ στον Πειραιά θα προκηρυχθεί και διαγωνισμός για την προμήθεια συρμών που θα καλύψουν τις νέες, μεγαλύτερες, ανάγκες. Ο διαγωνισμός θα αφορά στην προμήθεια 10 συρμών με προοπτική επέκτασης για 5 ακόμη, προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ περίπου."

Δεν υπάρχουν σχόλια: