Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2008

Τραμ στα Ιωάννινα

Πηγη: Ελευθερία

Κλιμάκια της Τραμ Α.Ε και του ΟΑΣΑ θα επισκεφθούν την περιοχή τον επόμενο μήνα

Ένα σημαντικό βήμα, που ανοίγει το δρόμο για το σχεδιασμό και την κατασκευή τραμ στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, έγινε με τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Ηπείρου και υπηρεσιακών παραγόντων και των εκπροσώπων της εταιρείας Τραμ Α.Ε και του ΟΑΣΑ.
Μπορεί η κατασκευή του τραμ στα Γιάννινα να μοιάζει για πολλούς με «άπιαστο όνειρο», όμως τόσο η Περιφέρεια Ηπείρου, όσο και οι εταιρείες που έχουν αναλάβει την κατασκευή του τραμ σε ολόκληρη τη χώρα, δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα και προωθούν τις απαραίτητες διαδικασίες.
Εξάλλου η λειτουργία του τραμ στα Γιάννινα θα μπορούσε να αποτελέσει τον σημαντικότερο παράγοντα για την άμβλυνση του κυκλοφοριακού προβλήματος, που ταλαιπωρεί τους Γιαννιώτες και τους επισκέπτες.
Η πρόταση της Περιφέρειας για κατασκευή τραμ δεν είναι καινούργια, καθώς είχε περιληφθεί στο Σχέδιο Βιώσιμης Ανάπτυξης του Λεκανοπεδίου, πριν από ένα χρόνο περίπου.
Λίγο πριν το καλοκαίρι είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Περιφέρειας, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και του Δήμου Ιωαννιτών, από την πλευρά των Ιωαννίνων και των εκπροσώπων του υπουργείου Μεταφορών, του τραμ Α.Ε και του ΟΑΣΑ, από την πλευρά της πολιτείας.
Μάλιστα, το υπουργείο είχε αναλάβει την χρηματοδότηση των απαραίτητων μελετών, που απαιτούν μεγάλα κονδύλια.
Για τους επόμενους μήνες υπήρξε στασιμότητα, λόγω και της διεξαγωγής των εκλογών, ωστόσο η νέα συνάντηση που πραγματοποιήθηκε προωθεί τις διαδικασίες με γοργούς ρυθμούς.
Στη συνάντηση αυτή σύμφωνα με τον ΓΓΠΗ, Δημήτρη Πανοζάχο οι φορείς της Περιφέρειας εξέθεσαν στον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Τραμ Α.Ε και του ΟΑΣΑ τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής καθώς και τις προτάσεις τους και αποφασίστηκε η επόμενη συνάντηση να γίνει στα Γιάννινα.
Μέσα στον επόμενο μήνα, κλιμάκιο των δυο φορέων που έχουν επιφορτιστεί με την ευθύνη της ανάπτυξης και λειτουργίας του τραμ στη χώρα θα βρίσκεται στα Γιάννινα για να ανταλλάξει απόψεις με τους φορείς σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις, αλλά και να παρουσιάσει τις δικές του προτάσεις για το πως μπορεί να γίνει εφικτή η κατασκευή του τραμ στο λεκανοπέδιο.
«Θεωρώ ότι είναι ένα σημαντικό βήμα, γιατί το τραμ είναι το πιο φιλικό προς το περιβάλλον μέσο μαζικής μεταφοράς και ενδείκνυται για περιοχές με ευαίσθητο οικοσύστημα, όπως το δικό μας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πανοζάχος, χωρίς ωστόσο να κάνει καμία αναφορά στο θέμα της χρηματοδότησης των μελετών και του έργου.
Στο μεταξύ μετά από ένα διάστημα «αδράνειας» άμεσα πρόκειται να ανοίξει ξανά ο διάλογος για το Σχέδιο Βιώσιμης Ανάπτυξης του Λεκανοπεδίου. Σύμφωνα με τον κ. Πανοζάχο αυτό θα γίνει αμέσως μετά την επίσκεψη του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργου Αλογοσκούφη για την παρουσίαση του ΕΣΠΑ, εντός του Μαρτίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: