Τετάρτη 4 Ιουνίου 2008

Προβληματισμοί για τη θέση του ΙΝΚΑ εναντίον του Τραμ

Γράφει ο ΜΠΑΚΙΡΤΖΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ:

Η πληροφόρηση που έλαβα ότι πράγματι στηρίζετε τον αγώνα κατά του ΤΡΑΜ στον Πειραιά, με προβλημάτισε και με ανάγκασε να επισκεφθώ τη σελίδα σας, για να πληροφορηθώ τους στόχους σας και τελικά το πώς σχεδιάζετε την προστασία των καταναλωτών. Ο προβληματισμός ξεκινά από το ότι ένα ινστιτούτο σαν το δικό σας έχει λόγο ύπαρξης και ειδικότερα στην Ελλάδα που τα προβλήματα είναι πολλά, φαντάζουν δυσεπίλυτα και δυστυχώς διαιωνίζονται.


Η λύση είναι η καταγραφή των προβλημάτων και η μελέτη του τρόπου που αντιμετωπίστηκαν αντίστοιχα προβλήματα σε άλλες χώρες, που θεωρούνται ότι βρίσκονται πιο μπροστά στον αγώνα για τα δικαιώματα του καταναλωτή. Αναρωτήθηκα λοιπόν, γιατί καταναλωτές άλλων χωρών που πληρώνουν ήδη το Ελληνικό τυρί και το γάλα πιο φθηνά από μας, δεν έχουν βάλει σκοπό τους να διώξουν το ΤΡΑΜ από τη ζωή τους αλλά αντίθετα το θεωρούν δώρο από την πολιτεία τους και κομμάτι του πολιτισμού τους.


Δυστυχώς στη ιστοσελίδα σας δεν μου επετράπη η είσοδος αλλά ψάχνοντας βρήκα την http://www.newinka.gr, στην οποία δεν αναφέρεται βέβαια η υποστήριξή τους στον αγώνα κατά του ΤΡΑΜ. Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί μη κερδοσκοπικά ινστιτούτα πρέπει να υπάρχουν πολλά με τον ίδιο σκοπό. Αυτή η πολυδιάσπαση δεν φέρνει αποτέλεσμα. Έτσι, αναγκάστηκα αυθαίρετα να χρησιμοποιήσω το σκοπό του newinka, αφού δεν μπόρεσα να πληροφορηθώ τον δικό σας μέσω internet και πιστεύω ότι δεν θα διαφωνείτε με αυτά που αναφέρονται παρακάτω..


Από το http://www.newinka.gr :


"Η δράση του νέου ΙΝΚΑ είναι πολυδιάστατη. Πρωταρχικός μας στόχος είναι η ενίσχυση των δράσεων των πολιτών σε θέματα που αφορούν στην Προστασία του Καταναλωτή σε κάθε τομέα ο οποίος συνδέεται με το κόστος και την ποιότητα ζωής, όπως και στην προστασία του περιβάλλοντος, στην βελτίωση των υπηρεσιών της Δημόσιας Διοίκησης και γενικά σε όλα τα θέματα που αφορούν στο κοινωνικό σύνολο και στο δημόσιο συμφέρον."

Aυτές τις μέρες ο Πειραιάς έχει γεμίσει από αφίσες, που αναφέρονται σε δήθεν προβλήματα που θα δημιουργήσει το ΤΡΑΜ και στο τέλος αναφέρεται ότι τη κίνηση αυτή υποστηρίζεται κι από το ινστιτούτο σας.

Καταγράφω όσα αναφέρονται στην αφίσα [bold] ως προβλήματα συμβίωσης με το ΤΡΑΜ και σε κάθε πρόβλημα ακολουθεί ο αντίλογος:

Kόψιμο κάθε γειτονιάς και πόλης στα δύο.

Τα ποτάμια των ΙΧ δεν κόβουν κάθε γειτονιά και πόλη σε εκατοντάδες κομμάτια;

Επιδείνωση του κυκλοφοριακού, ηχορύπανση.

Σκέψη που βασίζεται στο ότι η κυκλοφορία των ΙΧ πρέπει να συνεχιστεί αμείωτη. Σκέψη που βασίζεται στο εγωκεντρισμό και την αντικοινωνικότητα του μετακινούμενου με το προσωπικό του αυτοκινητάκι, που έχει τη φοβία της συνύπαρξης σε περιορισμένο χώρο με τους συνανθρώπους του. Δεν θα υπάρξει επιδείνωση, πιο ανθρώπινη πόλη θα υπάρξει διότι οι πολίτες θα μεταφέρονται πολλοί με το ΤΡΑΜ καταλαμβάνοντας λιγότερο χώρο για λιγότερο χρόνο απ’ ότι χρειάζονται τα χιλιάδες ΙΧ. Για την ηχορύπανση, εκτός από τα μειωμένα εκνευριστικά κορναρίσματα των ΙΧ που μπορείτε να τα θεωρήσετε απλό bonus της χρήσης του ΤΡΑΜ, δεν το συζητάμε περαιτέρω γιατί μία πράξη απλού πολλαπλασιασμού κινούμενων μηχανών αποδεικνύει την ελάττωση της.

Στένεμα των πεζοδρομίων και κόψιμο των δένδρων.

Πεζοδρόμια ήδη δεν υπάρχουν για τον πεζό, γιατί καταλαμβάνονται από «δενδραυτοκίνητα».

Θάνατος κάθε εμπορικής κίνησης και κλείσιμο των μικρομεσαίων.

Τα μέσα μαζικής μεταφοράς μεταφέρουν πολίτες χαμηλού μέχρι και μέσου εισοδήματος συνήθως. Αυτοί είναι που στηρίζουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Άρα το ΤΡΑΜ θα φέρει πελάτες στην πόρτα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και με μικρότερο κόστος για τον επιβάτη.

Μείωση εμπορικής κίνησης και λειτουργικής αξίας των ακινήτων.

Αντίθετα είναι τα νέα από τις τιμές των ακινήτων δίπλα σε σταθμούς μέσων σταθερής τροχιάς και γενικά σε περιοχές που έχουν πρόσβαση σε αυτούς. Αναφέρω μέσα σταθερής τροχιάς, διότι χωρίς να υπάρχει λόγος στην αφίσα αναφέρεται και το τρένο σαν «συμφορά» και αυτό δείχνει ότι επιζητείτε την κυριαρχία του ΙΧ. Ξεχνάτε τους επιβάτες που «κατεβάζει» καθημερινά ο ΗΣΑΠ στον Πειραιά και αποτελεί την πρώτη επιλογή για τη μετακίνηση προς τον Πειραιά.

Κατάργηση χιλιάδων θέσεων νόμιμης στάσης και στάθμευσης.

Ωθείτε τους καταναλωτές στη χρήση ΙΧ, τους παραδίδετε στα δόντια των "πετρελαιάδων" και τους μετατρέπετε σε θύματα της ακρίβειας. Αντίθετη έπρεπε να είναι η πορεία σας και μάλιστα πιο φιλική στο περιβάλλον.


Παιδιά, γέροντες και άτομα με ειδικές ανάγκες σε διαρκή κίνδυνο.


Άτομα ειδικών αναγκών δεν υπάρχουν, άτομα ειδικών ικανοτήτων υπάρχουν και μπορούν να καταφέρουν ότι και εμείς που δεν έχουμε καμμία ειδική ικανότητα. Η αναφορά σας στα άτομα αυτά με το συγκεκριμένο τρόπο μόνο προσβλητική μπορεί να θεωρηθεί από τους ίδιους. Δεν είναι ανήμποροι, όπως θέλετε να τους παρουσιάσετε, αντιθέτως είναι ικανότατοι να κυκλοφορήσουν όπως ο κάθε πολίτης. Με την αναφορά σας αυτή τους χρησιμοποιείτε απλώς και δείχνει πόσο μακριά είστε από αυτά τα άτομα και πόσο απληροφόρητοι είστε για τα αιτήματά τους. Δεν δέχονται τη συμπόνοια και δεν δέχονται προστάτες.


Στέρηση ακόμα και του ύπνου μας από την ηχορύπανση και από τους κραδασμούς του τραμ.


Στέρηση του ύπνου σας από την ηχορύπανση δεν δημιουργείται από τα νυκτερινά μαγαζιά και τις ταβέρνες και τους θαμώνες τους μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες; Αυτές τις εστίες ηχορύπανσης τις ξεχνάτε, όπως ξεχνάτε και τη συντήρηση και λίπανση των γραμμών του ΤΡΑΜ, που γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Επίσης ο ύπνος σας θα είναι πιο αποδοτικός, διότι η ρύπανση θα ελαττωθεί.

Αδυναμία πρόσβασης σε αυτοκίνητα πρώτης ανάγκης (ασθενοφόρα, πυροσβεστικά)

Έχετε πετύχει ασθενοφόρο ή πυροσβεστικό όχημα να προσπαθεί να κινηθεί μέσα στον ποταμό ΙΧ;



Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι με τη θέση σας ενάντια στη λύση του ΤΡΑΜ έχετε χάσει το δρόμο σας και κινείστε αντίθετα από τους στόχους σας . Με τη κίνησή σας αυτή κινείστε αντιοικολογικά και «ταΐζετε» την ακρίβεια.

Αλλάξτε πορεία άμεσα, γιατί θα εκτεθείτε και κινδυνεύετε να χαρακτηριστείτε γραφικοί. Θα χαρακτηριστείτε γραφικοί γιατί αντιδράτε στη λύση ΤΡΑΜ και δαιμονοποιείτε επιλογές που σε άλλα κράτη θεωρούνται οικολογικές και αποτελεσματικά οικονομικές.

Παίρνετε θέση αντίθετη με τη θέση των καταναλωτών. Δημοσκόπηση που έγινε τον Απρίλιο του 2008 από την ΜΕΤRON ANALYSIS σε κατοίκους του Πειραιά, έδειξε ότι το 78,3% ΘΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΤΡΑΜ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ, ενώ από το υπόλοιπο 21,8% μονάχα το 15,2% είναι κατά. Η ανάθεση της έρευνας έγινε από την Leo Burnett για λογαριασμό της ΤΡΑΜ ΑΕ σε μέγεθος δείγματος 1001 άτομα σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα του Πειραιά.

ΚΑΙ ΤΟ ΙΧ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΑΜ ΕΧΟΥΝ ΘΕΣΗ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ. Η ΔΑΙΜΟΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΟ ΕΙΝΑΙ ΑΤΟΠΗ ΑΝΟΥΣΙΑ ΓΡΑΦΙΚΗ ΑΚΡΑΙΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: